Informació

Persones boniques: Som en Javier Martínez pare i els familiars de Xavi Martínez Mompart, el nen de tres anys assassinat a l’atac terrorista a les Rambles de Barcelona.

Primer de tot, volem donar les gràcies a totes les persones que ens heu donat el vostre suport d’una manera o altra. Volem dir-vos que hem sentit el vostre escalf en aquests moments durs de lluita i solitud, ens heu transmès la vostra empatia més generosa amb cada missatge de suport rebut, cada mirada, abraçada o gest. Aquesta lluita és per tots.

Per continuar, necessitem la vostra ajuda.

L’agost del 2017, Catalunya va patir una sèrie de greus atemptats, on van morir 16 persones i van resultar ferides 29 a Alcanar, 125 a rambles, 3 Mossos de Barcelona i 12 a Cambrils. 169 en total (segons llistats d’acte de processament) que no coincideixen amb els presentats pel Ministeri d’Interior.

Estem actualitzant aquesta pàgina amb tota la informació sobre el cas.

2018: L’inici de la nostra lluita

La nostra lluita va començar l’any 2018. En el moment que vivim en primera persona el tracte de les diferents institucions que havien d’ajudar-nos en aquell moment, guiar-nos, aconsellar-nos, explicar-nos els procediments, etc. La resposta va ser incertesa, frustració i, per desgràcia, solitud.

Gràcies a les nostres queixes, coneixem Robert Manrique i la UAVAT (Unitat d’Atenció i Valoració a Afectats per Terrorisme), David Torrents i moltes altres persones que ens aconsellaran en aquest món desconegut per nosaltres i que, sense saber-ho, per desgràcia, es convertiria en una forma de vida.

Arran d’anar fent preguntes, ens trobem amb respostes, algunes que no esperàvem i comencem a demanar explicacions a totes les administracions que ens van deixar.

No hi ha temps encara per parlar de totes, però aquí n’expliquem algunes.

Per què Javier Martínez comença aquesta lluita?

Explica que, hi ha dos motius principalment, encara que amb el transcurs del temps i tenint més informació encara s’ha reforçat més la lluita.

El primer impacte el vaig patir en una conversa personal al despatx del jutge que instruïa el cas de l’assassinat del meu fill, a Madrid. Acompanyat per David Torrents en aquest dur camí, la seva senyoria em va dir, textualment: “Li va demanar perdó, senyor Martínez, per no donar-li informació de l’Iman als Mossos d’Esquadra”. Una frase molt dura per a mi.

Al meu interior sorgeixen preguntes a mesura que vaig avançant i vaig rebent informació. Per què la policia nacional va visitar l’Iman de Ripoll fins a tres vegades abans dels atemptats? Per què no serà extradit després de la seva condemna a la presó de Castelló? Per què Espanya nega una comissió d’investigació, quan a tots els països de la UE s’ha dut a terme? Què es va parlar a la comissió de secrets oficials d’estat a Madrid, que les víctimes no puguem saber? Per a què ha servit la mort del meu fill i de 15 persones innocents més? Què ha millorat des d’aleshores? Ni l’atenció a les víctimes ha millorat ni volen investigar el que va passar aquell dia després de nous interrogants justificats reiteradament.

Hi ha més informació i declaracions que he de reservar per al judici i després de la mateixa. Per això decidim presentar-nos sols, amb ajuda, representant totes aquelles persones com nosaltres. Prenguem consciència que, qualsevol podria estar al nostre lloc; per això, creiem que la nostra lluita és interès comú. Saber què fallarà i què es pot millorar. Donar-li un sentit a tot el dolor viscut.

El judici

Davant la negativa constant sense explicació de crear una comissió d’investigació política per conèixer què va fallar aquell fatídic dia i adaptar els protocols a la nova situació, ens anava arribant per diferents vies informació molt preocupant, per aquest motiu, decidim personar-nos particularment al judici per intentar donar explicació a tots els interrogants.

Les víctimes tenim dret a saber tota la veritat.

Contactem amb el lletrat Jaume Alonso-Cuevillas i Agustí Carles Guerau per la seva trajectòria i coneixement en casos similars com a advocats. Gràcies a les vostres donacions, aconseguim personar-nos al judici i plantejar una sèrie d’interrogants sobre la investigació policial.

2020-2021: Audiència Nacional

Després d’un judici on ens van titllar de conspiranoics, Jaume Alonso-Cuevillas i Agustí Carles Guerau comencen a plantejar interrogants que APAREIXEN AL SUMARI.

El 10 de novembre de 2020 s’inicia el judici dels atemptats d’Alcanar, Barcelona i Cambrils.

Javier Martínez: ‘Sabem que l’ADN de l’imam de Ripoll no va arribar a Madrid’ – VilaWeb (Txell Partal): https://www.vilaweb.cat/noticies/javier-martinez-17a-atemptat-judici-imam-ripoll/
Arrenca el judici i Jaume Alonso-Cuevillas explica la relació de l’Imam de Ripoll amb els serveis secrets espanyols.
Inici del judici.

El 27 de maig de 2021 es fa pública la sentència del cas:

2021-2023: Tribunal Suprem

Agustí Carles Guerau en el recurs del Suprem. Contundent intervenció davant en Marchena del TS. Per tot això i molt més avui sol·licitem la Comissió d’Investigació del 17-A.

El 27 de novembre de 2023, el Tribunal Suprem rebutja els recursos presentats.

L’estranya errada del Suprem sobre la relació de l’imam del 17-A amb el CNI: https://elmon.cat/politica/tribunals/lestranya-errada-del-suprem-sobre-la-relacio-de-limam-del-17-a-amb-el-cni-764162/
Javier Martínez demana una oficina d’atenció a les víctimes a Catalunya: https://www.radiorubi.cat/news/id/radiorubi_news_27656
L’Audiència Nacional demana al fiscal si pot destruir les proves del 17-A: https://elmon.cat/politica/tribunals/laudiencia-nacional-demana-al-fiscal-si-pot-destruir-les-proves-del-17-a-792807/

2023-actualitat: Tribunal Constitucional

La comissió d’investigació

Demanem una comissió d’investigació, necessària per resoldre preguntes que moltes persones i en concret les víctimes ens fem, de la mateixa manera que es va realitzar a l’atemptat de Madrid de l’11M. El resultat a la nostra petició va ser el següent a les diferents administracions:

AprovatAbstencióDenegat
Parlament de Catalunya: ✅JuntsxCat, CUP, Comuns, ERC, PSCC’s, PP 
Ajuntament de Barcelona: ✅JuntsxCat, ERC, CUP, BCN en Comú BCN pel canvi, PSC, C’s, PP
Congrés dels Diputats a Madrid: ❌  PSOE, C’s, VOX, PP

Podem veure, per exemple, la incongruència constant dels socialistes: Vota que sí al Parlament, no a l’Ajuntament i no al Congrés.

COMISSIÓ DE SECRETS OFICIALS DE L’ESTAT:

Ens preguntem quin dret tenen alguns diputats a la comissió de secrets oficials d’estat de rebre certa informació que les víctimes no poden disposar.

Aleshores, trobem diputats com Joan Tardà i Jordi Xuclà. Tenen dret els diputats a tenir informació que les víctimes no tenim? I per això no poder utilitzar la informació, per exemple, al judici?

Aquí podeu contemplar la constant incongruència d’informació dispersa.

2020: S’aprova i es crea la comissió d’investigació al Parlament de Catalunya

El Parlament crearà una comissió d’investigació sobre els atemptats: https://www.naciodigital.cat/elripolles/noticia/29979/parlament-creara-comissio-investigacio-sobre-atemptats

El 2020 es crea la Comissió d’Investigació al Parlament de Catalunya.

Al següent enllaç trobareu el dictamen amb les conclusions.

2023: S’aprova la comissió d’investigació al Congrés dels Diputats

Intervenció de Pilar Calvo, diputada de JuntsxCat, demanant la comissió d’Investigació al Congrés dels Diputats 6 anys després de rebre negatives constants del govern espanyol.
Imatge del moment de les votacions.

S’aprova la comissió d’investigació dels atemptats del 17-A que es durà a terme durant el transcurs d’aquest any 2024.

El Suprem dilueix l’esperada comissió d’investigació del 17-A al Congrés: https://elmon.cat/politica/tribunals/suprem-dilueix-comissio-investigacio-17-a-congres-766953/